miércoles, 23 de agosto de 2017

Life Reusing Posidonia, resum del projecte

Life Reusing Posidònia és un projecte de gobernança ambiental pioner a les Illes Balears, nascut a l'abril de 2010, que fomenta l'ús de materials locals i/o ecològics per a la construcció eficient. Entre aquests materials destaquen la posidònia seca com a aïllant tèrmic, la reutilització de fusteries de segona mà, la pedra de marès, la ceràmica artesanal o l'ús de calç com a alternativa al ciment, a fi de col·laborar activament amb el compliment dels objectius de l'Estratègia Europa 2020 mitjançant un exemple de projecte d'adaptació al canvi climàtic (Climate Change Adaptation Project).

El Govern dels Illes Balears, a través de l'IBAVI (Institut Balear de l'Habitatge), i en col·laboració amb la Direcció general d'Energia i Canvi Climàtic, ha rebut una subvenció europea valorada en 754.012€ del programa LIFE+2012 que ha permès la construcció de 14 habitatges de protecció pública a Sant Ferran, a Formentera. Les claus ja varen ser lliurades a les famílies i aquestes tenen l'honor de viure en els primers habitatges de classe energètica A de tota les Balears. A dia d'avui, existeix la possibilitat de visitar un dels habitatges tant per a grups d'estudiants, administracions públiques, com per a associacions.

La posidònia com a element de construcció 

La posidònia oceànica és una planta endèmica del Mar Mediterrani i entre Formentera i Eivissa es troba la praderia més gran, declarada patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 1999.

Quan la posidònia arriba a les platges a causa del seu cicle natural, s'asseca amb l'exposició al sol. Podria semblar que, arribats a aquest punt, perd el seu valor. No obstant això, Life Reusing Posidònia treballa perquè la seva vida no acabi aquí i se li atorgui un valor per part de l'imaginari col·lectiu.

Life Reusing Posidònia no cerca promocionar les cases construïdes amb materials alternatius, sinó fomentar l'ús de dits materials per a la construcció, mostrant al món que sí és possible edificar habitatges plurifamiliares sent responsables amb el medi ambient. La reducció d'un 50% d'emissions de CO2 durant la fabricació, un 75% durant la seva vida útil, un 60% en el consum d'aigua i un 50% en la producció de residus, contribueixen a disminuir la petjada ecològica que deixa la urbanització i redunda en el nostre propi confort.

L'aposta de la Unió Europea per aquest ambiciós projecte respon a una demanda global de la societat, que necessita, en tots els seus vessants, reduir l'impacte mediambiental per frenar el canvi climàtic. Els 14 habitatges de Life Reusing Posidònia són la primera passa d'una realitat que ha de començar a generalitzar-se en el futur més proper. Una realitat on la construcció eficient prengui la davantera.






No hay comentarios:

Publicar un comentario