lunes, 25 de septiembre de 2017

Posidònia seca a la coberta d'un habitatge: el procés

En els 14 Habitatges de Protecció Pública de Sant Ferran promoguts per l'IBAVI hem utilitzat la posidònia oceànica seca com a material de construcció tal com es feia abans aprofitant les seves propietats com a aïllant tèrmic.

L'ús de la posidònia com a aïllant és possible gràcies a les bombolles d'aire que conté en el seu interior. Però a més, és un dels residus locals més abundants que trobem a Formentera. El volum excedent anual de posidònia, d'uns 400mᶟ, permetria aïllar tota l'obra nova de la illa.

Planta protegida

Per evitar dubtes, la posidònia és una planta protegida i el seu ús requereix del permís del Servei de Protecció d'Espècies autonòmic. La recollida s'ha realitzat per part de l'empresa concessionària del manteniment de la platja i s'ha limitat exclusivament a les zones en les quals el material acumulat sobre la sorra de les platges excedeix la quantitat necessària per mantenir l'equilibri de l'ecosistema dunar costaner i s'han pres les màximes precaucions per no afectar l'ecosistema dunar, sota la supervisió dels tècnics de Medi ambient del Consell de Formentera.

La recollida il·legal de posidònia és una falta multada amb 3.000 euros.



Assajos amb la UIB

La posidònia no requereix tractament artificial, ja que la sal de la mar actua com a conservant i biocida. Encara així, per comprovar el seu bon funcionament vàrem realitzar tres assajos diferents en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears (UIB). El resultat va ser un èxit.

El primer assaig va ser mitjançant dos sensors datalogger PCE - HT 71.

El segon, mitjançant un forn d'assecat comparant els resultats amb poliestirè expandit.

I el tercer, mitjançant un mesurador de flux de calor seguint les especificacions de la norma UNEIX 8301. L'aïllament de posidònia seca proporciona una O: 0, 2936 W / m2 ° C i Λ: 0,044 W/mK per a una densitat de 185Kg / m3 i 16cm d'espessor.

El procés

Una vegada concedits els permisos pertinents i realitzats els assajos amb la UIB, vàrem procedir a realitzar la coberta. Per a això es varen repartir dues bosses de 10kg per m2 de coberta i el material es va estendre amb els peus.

La compactació per aconseguir 185kg/m3 es va realitzar manualment, estrenyent amb peus i mans les fulles entre els palés que formen la subestructura on es clavaren els taulers OSB.

Després es va impermeabilitzar amb EPDM i es va protegir amb lloses de pedra de marès muntades en sec com a paviment.

L'olor a mar va impregnar l'obra durant tot el procés!








No hay comentarios:

Publicar un comentario