miércoles, 31 de enero de 2018

Life Reusing Posidonia a Sevilla

L'exposició i el documental Life Reusing Posidonia han arribat a Sevilla, del 25 de gener al 6 de febrer a l'antic convent de Santa María de los Reyes.


Dia 25 va tenir lloc la inauguració oficial, a càrrec del director general de Vivienda, Rehabilitación y Arquitectura de la Consejería de Fomento y Vivienda de la Junta de Andalucía,  José Manuel Colmenero, i del director general d'Arquitectura i Habitatge de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat del Govern de les Illes Balears, Eduardo Vila.
















Després vàrem celebrar una taula rodona amb la participació d'Eva Morales, arquitecta de l'estudi Cotidiana; Rosa Mendoza, directora del Life Posidonia Andalucía; i Isidoro Gordillo, mestre artesà de la calç de Gordillos Cal de Morón. Durant la taula rodona, entre ponentes y assistents, vàrem dibuixar un Mapa de Recursos del sud.



















Eva Morales, arquitecta de l'estudio Cotidiana  va exposar la importància de la rehabilitació tenint en compte la gran quantitat d'edificis buits que existeixen, com podeu veure a la següent fotografia on conviuen, porta amb porta, en estat d'abandonament, l'arquitectura tradicional i l'especulativa.

'Fuente de piedra'. Eva Morales, 2015.



















Per tant, el primer plantejament que ens hauríem de fer és el de la rehabilitació deixant l'obra nova com a darrera opció. Però, rehabilitar de debó! Tocant el mínim imprescindible i mantenint els forjats i els elements característics de les cases andaluses: el pati cobert o zaguán, la galeria i el pati.

Reutilització sevillana

Pati sevillà




































Amb Rosa Mendoza, directora del Life Posidonia Andalucía, vàrem conèixer que les praderies de posidònia d'Andalusia es troben en relatiu bon estat però que no produeixen un volumen abatament de fulla morta dipositada a les platges perquè ser utilitzada en la construcció, al contrari del que passa a les Illes Balears. Així que, descartada la posidònia oceànica com a material tradicional de construcció per a les cases andaluses, es va plantejar l'alternativa del suro. A Andalusia se'n produeixen més de 36.000 tones anuals! En aquest enllaç podeu accedir a l'esborrany del pla estratègic de l'alzinar del suro i del suro a Andalusia 2017, per a més informació.

En qualsevol cas, no oblideu que la posidònia oceànica és imprescindible per a mantenir la transparència de l'aigua i l'arena blanca de les platges, així que si anau en barca no tireu l'àncora damunt les plantes de posidònia o les matareu sense remei.


Placa d'aïllament de suro natural























Amb Isidoro Gordillo, mestre artesà de la calç, de Gordillos Cal de Morón, vàrem aprendre el valor de la calç de Morón declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco l'any 2011. La calç de Morón, a més de tenir molts avantatges ambientals per a la casa, es cou amb branques d'oliveres andaluses de refús. És un element identitari en el sud de la Península ja que el seu color blanc ajuda a fer front als estius de calor extrema. Un gran exemple d'autosuficiència i economia de mitjans!


Façana sud de les cantonades el Santo amb el Pilar a Puebla de Guzmán







































I de Sevilla? De Sevilla hem après que està tota construïda amb maons manuals, calç i rajoles esmaltades a mà, i que se segueixen fabricant! Un Life Reusing Posidonia Andalusia segur que es construiria amb parets de càrrega de maons manuals cuits amb biomassa i rajola local. I l'espai públic amb alberoUn material transpirable, que redueix la calor de l'estiu i provoca reflexos daurats a les façanes de Sevilla.


Argila i calç. Sevilla ens mostra de què està feta.

Maons fets a mà d'una paret mestre 

Ni Jesús del gran Poder resisteix una pintura plàstica

Plaça amb 'albero' i la Giralda, al fons

































































Després de la xerrada, l'estudi Cotidiana s'ha proposat elaborar el Mapa de Recursos amb les indústries locals i ecològiques del sud. Ens ajudau a ampliar la llista amb altres empreses?



A Sevilla:

A Granada:

A Múrcia:
(...)

Finalment, des de Life Reusing Posidonia volem donar les gràcies a Isabel Martín, de l'estudi Cotidiana, per guiar-nos a través del laberint del preciós casc antic de Sevilla i descobrir-nos els tresors de la ciutat, i als sevillans per no atropellar-nos pels estrets carrers del centre (que ja sabem que no són gent de bicicleta, sinó de cotxe de cavalls!).




No hay comentarios:

Publicar un comentario